Kabinet stelt nieuwe wet voor ZZPers uit

De AFM pleit ervoor riskante beleggingen die vooral online worden aangeboden, te verbieden. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

‘Door extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen. Ze onderschatten de risico’s daarvan’, zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM in een interview met de Volkskrant.  Als voorbeeld van riskante beleggingen die online kunnen worden gedaan, noemt de AFM cryptovaluta of binaire opties. ‘’Wij zien in heel Europa een forse stijging van het aantal meldingen over riskante beleggingsproducten en we zien een gigantische ‘fear of missing out’: de angst om de boot te missen’, aldus Van Vroonhoven.

135.000 Nederlanders

Volgens de toezichthouder beleggen zeker 135.000 Nederlanders in cryptovaluta. ‘Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn’, legt ze uit. ‘’Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden.’